MLM wat is het en hoe werkt het?

Vanuit huis je geld verdienen?

MLM wat is het en hoe werkt het?

Wat is Multilevel Marketing

MLM, wat is het en werkt het ook echt?

MLM, Multi Level Marketing

MLM of voluit gezegd: Multi Level Marketing is misschien beter bekend onder de naam Netwerkmarketing. Het heeft vele vormen, van tupperwareparty tot facebook campagnes. Een ding hebben ze allemaal gelijk en dat is het doel, zo veel mogelijk producten te verkopen. Sommige mensen vergelijken MLM wel eens met piramide spellen, ook zij hebben ergens wel een punt al is niet ieder MLM bedrijf bezig om doelmatig mensen te benadelen wat bij een piramide spel wel het geval is. Wat is MLM en hoe werkt het precies? Wij leggen het graag even uit.

Multi Level Marketing is een distributiemethode.

MLM is voor grote ondernemers een aantrekkelijke manier om hun producten of diensten te distribueren. De traditionele handel werkt als volgt: De fabrikant levert aan de importeur, de importeur levert aan de groothandel en de groothandel levert aan de winkel. U en ik kopen die producten in de winkel en door die grote, lange keten is de originele prijs al snel 15x zo hoog als wanneer u direct bij de leverancier zou kopen. Dit is logisch want de producten moeten verpakt, verstuurd en in de winkel gezet worden. Al die handelingen kosten mankracht, transportmiddelen en dus geld.

Verkoop aan u als eindgebruiker met winkelfunctie.
MLM haalt die tussenliggende schakels uit het proces. Geen importeur meer, geen groothandel meer en U als deelnemer in een MLM netwerk gaat fungeren als een winkel. Natuurlijk beseft de fabrikant dat hij de kans heeft meer winst te maken op zijn producten en dat zal hij ook zeker doen. Maar hij is ook niet zo dom om de volle prijs te gaan vragen want dan gaat u gewoon naar de winkel. 

Hij rekent dus een fikse korting op de winkelprijzen zodat het voor u lonend word om die producten rechtstreeks bij hem te kopen.  Door die korting word het ineens interessant om vrienden en kennissen te laten meeprofiteren van de kortingen die je krijgt. Als je goed hebt opgelet tijdens de economie lessen op school ben je verstandig en reken jij niet de volledige korting door. Met andere woorden, je gaat een winst situatie creëren.

Goedkope producten en leuke verkoopprijzen, u gaat geld verdienen!

Doordat MLM de tussenschakels wegneemt word de distributeur de eindgebruiker, immers wilt u natuurlijk optimaal genieten van de korting die u krijgt. Wanneer u ook de rol van winkel op u zou nemen, gaat u ook nog ineens heel leuk verdienen. Als het product 100 euro kost in de winkel en de MLM aanbieder u het met 40% korting aanbied, betaald u maar 60 euro voor het product. Alleen dat loont al de moeite. Als u weet dat veel kennissen en vrienden die producten ook graag gebruiken, kunt u deze natuurlijk aan hen doorverkopen. Laat u hen dan bijvoorbeeld voor 80 euro die producten bij u inkopen snijdt het mes aan 2 kanten. U verdient 20 euro, zij besparen 20 euro. Dus dat is een win win voor iedereen.

MLM verkoop manieren

U kunt de producten op vele verschillende manieren aan de man brengen. U kunt dit doen door middel van de “tupperware party” laat vrienden en kennissen zien wat het product is, wat de voordelen zijn en hoe ook zij kunnen besparen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook op markten, braderieën en evenementen gaan staan met een kraampje. U zou samples/proefmonsters kunnen gaan uitdelen met uw visitekaartje daarbij of u gebruikt er social media voor om het breeduit te adverteren en op de markt te zetten zoals men dat noemt. Wanneer u wat handiger bent met internet, kunt u zelfs zonder veel technische kennis een eigen webshop bouwen voor uw product of producten. Zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen voor het verkopen van producten, het is aan u welke methode het beste bij u past en welke u als het prettigst ervaart. U wilt het natuurlijk wel met zo veel mogelijk plezier doen.

Waarom het Multi Level Marketing heet en toch een slechte naam heeft.

U kunt als gewezen lid van een MLM onderneming ook andere distributeurs aanbrengen. Hierover ontvangt u dan een commissie. Echter is deze manier van geld verdienen een zeer omstreden en veel besproken methode omdat dit het gebied is dat ruimschoots de gelegenheid geeft voor de wanpraktijken waaraan MLM zijn slechte naam te danken heeft. Niet geheel onterecht overigens, menig onderneming dat zich MLM noemde bleek uiteindelijk niets anders te zijn dan een piramide. Hoewel deze bedrijven zichzelf altijd de das om doen, is dan de schade voor alle partijen al toegebracht.

Verdienen aan de verkoop door aangebrachte distributeurs

De “slechte” MLM ondernemingen hebben doorgaans zeer ingewikkelde staffels en constructies om te belonen voor het verkopen via aangebrachte distributeurs. Het geen eigenlijk gewoon het zelfde is wat menig normaal bedrijf hanteert voor hun managers, hoe meer verkopen, hoe meer ze verdienen. De verkoopmanager behaalt een hogere verdienste als de regio managers goed verkopen, zij verdienen op hun beurt weer een grotere verdiensten als de verkopers op de weg beter presteren en meer verkopen. 

De verkopers op de weg, verdienen ook nog een kleine bonus. Geen wereld vreemde manier van doen natuurlijk. Wat het minder leuke randje geeft zijn de verkoop en marketing technieken die de meeste distributeurs erop na houden. Ze strooien met euro tekens en beloven gouden bergen. Oh, haalbaar is het zeker maar nooit binnen het tijdsbestek dat ze u willen doen geloven.

Goed geld verdienen kan wel degelijk maar niet zonder dat u er hard voor moet werken.

Het neemt niet weg dat mensen die een groot sociaal netwerk hebben, goed zijn in marketing, een dikke huid hebben en niet te bang zijn om hun verkoop praatje te verspreiden er een super dik belegde boterham te verdienen valt. Je moet echter wel een doorzetter zijn, integer zijn en er hard voor willen knokken. 

Wanneer je een netwerk opbouwt van enkele duizenden distributeurs kan je lekker achterover gaan leunen en werkt het geld voor jou. Maar voor je daar bent kost het je al snel een jaar of 7 aan hard werken, tegenslagen herpakken en weer door gaan. Natuurlijk hoef jij die duizenden distributeurs niet zelf aan te dragen, dat werkt volgens het vertel het door principe. Alles wat jij aan 6 mensen verteld, vertellen zij ook weer aan 6 mensen door. Zij vertellen het op hun beurt ook weer aan 6 mensen en aan het einde van het verhaal heb jij die duizenden mensen bereikt.

Het is niet voor iedereen weggelegd.

Multi Level Marketing is niet geschikt voor iedereen. Het thuiswerken klinkt romantisch en dat is het ook zeker maar het blijft werken en je moet er keihard mee aan de slag. Het is een hard bestaan om met marketing je geld te moeten verdienen. Je moet een echte doorzetter zijn, affiniteit hebben met het product en dan ook nog eens iets weten van marketing. Om er een dikke boterham uit te kunnen halen moet je ook nog eens bereid zijn om 5 tot 7 jaar heel veel te moeten opofferen. Uit eindelijk betaald het zich terug. Maar net als met “normale” banen, niet iedereen kan dokter worden en niet iedereen wil schilder zijn. Denk dus heel goed na voor je de keuze maakt om in deze branche te stappen en jij je toelegt op deze manier van Netwerk Marketing.

Lees ook eens: Investeren, kan je zonder investering ook geld verdienen?
Lees ook eens: Thuiswerk onderhoud mijn gezin
Lees ook eens: MLM, eigenlijk toch niet zo slim